Wat houdt competitiespelen in voor junioren?

De competitie gaat in april weer van start. Maar wat houdt dit nu eigenlijk allemaal in?

Als je deelneemt aan de wintertraining, dan wordt je automatisch ingedeeld voor de voorjaarscompetitie. Indien je geen wintertraining hebt moet je jezelf opgeven voor de competitie. Het team wordt samengesteld door de trainers. De indeling is afhankelijk van het tennisniveau en leeftijd, zodat een passend team gemaakt kan worden.

Afhankelijk van de leeftijd wordt de competitie gespeeld op woensdagmiddag, zaterdagmorgen, zondagmorgen en zondagmiddag. Een team kan bestaan uit minimaal 4 jongens, 4 meisjes of 2 jongens en meisjes (gemengd). Bij een jongens of meisjesteam worden 6 wedstrijden op 1 dag gespeeld: 4 enkels en 2 dubbels. Bij een gemengd team worden 5 wedstrijden op 1 dag gespeeld: 2 enkels, 1 dubbel jongens, 1 dubbel meisjes en 1 gemengd. Elke wedstrijd gaat om 2 gewonnen sets. Indien er op een dag meer dan de helft van de wedstrijden zijn gewonnen door jouw team, ben je die dag winnaar. Op het eind van de competitie worden alle resultaten bij elkaar geteld en volgt er een kampioen van de poule. De kampioenen spelen nog extra districtswedstrijden.

Je wordt als team ingedeeld in een poule van maximaal 8 teams, hetgeen betekent dat je maximaal 7 speeldagen speelt. In verband met vakantie en feestdagen vallen er speeldagen uit waardoor de competitieperiode langer kan duren dan 7 weken. Het is de bedoeling dat het team begeleid wordt door de ouders van de kinderen. Dit houdt onder andere in dat de ouders zorg dragen voor het vervoer naar de uitwedstrijden. Bij de thuiswedstrijden moeten de gasten ontvangen worden, eventueel geholpen worden bij de telling, het wedstrijdformulier ingevuld worden en daarna thuis ingevoerd worden in de computer.

De begintijd staat vast, maar de eindtijd is altijd anders. Je bent afhankelijk van de hoeveelheid banen die een club ter beschikking heeft voor jullie team en hoelang de wedstrijden duren. Het is daarom moeilijk om een andere sport op dezelfde dag te combineren met een tenniscompetitie.

Bij het uitreiken van de competitiemappen (voor datum zie artikel) heb je de gelegenheid voor het stellen van vragen. Ook kun je met de andere spelers van je team afspreken wie zorgt voor het vervoer en wie wanneer speelt. Het is dus belangrijk om op deze dag aanwezig te zijn!!

Vragen kun je mailen naar


Ogenblik a.u.b. ...