Informatie Jeugdcompetitie

Tenniskids

De jeugd van de VLTB doet mee met de competitie die door de bond wordt georganiseerd: Kia Tenniskids Competitie. Deze competitie wordt twee tot drie keer per jaar georganiseerd en in totaal spelen de kinderen dan 6 of 7 zondagen competitie. Kijk voor actuele speeldata op www.tennis.nl > Tenniskids.

De competitie is voor kinderen die lid zijn van een tennisvereniging en dus van de KNLTB (ze zijn dan ook in het bezit van een pasje met bondsnummer). De nadruk in deze competitie ligt vooral op leuke wedstrijdjes spelen, plezier hebben en vriendjes maken.
De Kia Tenniskids competitie bestaat uit een Rode, Oranje en Groene competitie. Deze competities zijn gebaseerd op leeftijd. In de Kia Tenniskids competitie spelen kinderen op zondagochtend een aantal (korte) wedstrijden tegen kinderen van andere tennisverenigingen in de buurt.

Rode competitie (t/m 8 jaar)
• Een competitiedag duurt gemiddeld 1 uur.
• Kinderen spelen in de Rode competitie enkelpartijen.
• Een competitieteam bestaat uit minimaal 1 en maximaal 6 spelers. Jongens en meisjes spelen door elkaar.
• Een competitieteam kan de winnaar van de dag worden.

Oranje competitie (8 t/m 10 jaar)
• Een Oranje competitiedag duurt gemiddeld 2 á 2½ uur.
• Kinderen spelen in de Oranje competitie enkel- en dubbelpartijen.
• Een competitieteam bestaat uit minimaal 2 en maximaal 6 spelers. Jongens en meisjes spelen door elkaar.
• Iedere speeldag wordt een team binnen de poule dagwinnaar. Op MijnKNLTB vind je de wedstrijdresultaten.

Groene competitie (10 t/m 12 jaar)
• Een competitiedag bij Groen duurt ongeveer 3 uur.
• Kinderen spelen in de Groene competitie enkel- en dubbelpartijen.
• Een competitieteam bestaat uit minimaal 4 en maximaal 6 spelers. Jongens en meisjes spelen door elkaar en mét en tegen elkaar.
• Elke week speelt het team tegen een team van een andere vereniging.
• Er worden tijdens een competitiedag 4 enkelpartijen en 2 dubbelpartijen gespeeld.
• Alle wedstrijduitslagen worden weergeven op MijnKNLTB. Het team dat aan het einde van de competitie op de eerste plek in de poule staat, is kampioen.

Aanmelden en indeling competitie
Elk kind dient via de mail, die de ouders ontvangen van de VLTB, opgegeven te worden als het mee wil doen aan de competitie. Vervolgens vraagt de jeugdcommissie advies aan de trainers bij welk niveau/ kleur een kind het beste past qua niveau. Een team zal normaal gesproken gevormd worden met de kinderen uit dezelfde trainingsgroep. Mogelijk hebben de kinderen en de ouders al met elkaar afgestemd over het vormen van een team. Dit kan dan ook bij het opgeven via de mail aangegeven worden.
Een team bestaat uit maximaal 6 kinderen. Maar ook als een team uit meer dan 6 spelers bestaat dan is dat geen probleem. Op de speeldag zelf kunnen kinderen die niet officieel zijn aangemeld (er kunnen namelijk maar maximaal 6 kinderen per team aangemeld worden) toch meespelen. Per speeldag kunnen dus wisselend maximaal 6 kinderen meedoen. Bij een groter team zal er dan
onderling gerouleerd moeten worden.
Wij stimuleren vanuit de VLTB dat alle kinderen deelnemen aan de competitie. Iedereen kan meedoen, ook al ben je pas net begonnen met tennissen. Het is juist heel goed om zo het tennissen nog beter onder de knie te krijgen. Een kind zit op tennis en niet alleen op tennisles!
Er zijn geen extra kosten verbonden voor deelname aan de competitie voor de jeugd.

Taken teamcaptain
Voor elk team dient er een volwassene als teamcaptain aangemeld te worden. Meestal is dit één van de ouders. Als teamcaptain ben je aanspreekpunt voor de ouders. Het is gemakkelijk om een groepsapp aan te maken, zodat je snel en makkelijk kunt communiceren. Op de app kun je bijvoorbeeld speeldata, tijden en locatie delen en kunnen ouders doorgeven als een kind een keer niet kan spelen. Ook stem je als teamcaptain af welke ouders er bij een thuiswedstrijd aanwezig zijn om alles in goede banen te leiden. Dit houdt o.a. in dat er iemand zorgt voor een pasje om het paviljoen te openen; er kannen met ranja klaargezet worden voor de kinderen; er iemand vooraf iets lekkers voor de kinderen haalt in de vorm van een koekje/ plak cake; de tegenpartijen ontvangt en de ouders één gratis kopje koffie of thee aanbiedt; de ouders samen met de kinderen vooraf de banen klaarzetten (mini netten voor Rood en lijnen voor ¾ veld bij Oranje).

Dispensatie
Dispensatie kan worden aangevraagd voor zeer talentvolle kinderen of voor kinderen die nog niet toe zijn aan een stap omhoog. Voor de Kia Tenniskids competitie geldt dan ook dat kinderen die één jaar jonger of één jaar ouder zijn dan de vastgestelde leeftijden mogen deelnemen aan de competitie. De tennisleraar beslist hierover.

Meer informatie
Een uitgebreidere omschrijving van de taken en waar het materiaal te vinden is, kunt u lezen op de site onder het kopje “Competitie”. Deze informatie kunt u tevens ook vinden in een mapje in het kastje achter de bar in het paviljoen. Daar zijn ook de spelregels toegevoegd.
Het is overigens zeer wenselijk als alle ouders zich inlezen in de spelregels. Deze zijn te vinden op internet als u googelt op “Kia Tenniskids Competitie” of via de site: www.tennis.nl
Ten slotte kun je via de site: mijnknltb.toernooi.nl inloggen om jouw gegevens te bekijken. Hier kun je tegen die tijd ook de poule-indeling en het speelschema zien. Zo zie je precies wanneer, waar en hoe laat je ergens moet spelen met je team. Zorg altijd dat je een kwartier voor aanvang aanwezig bent.

Wij hopen op een heleboel aanmeldingen voor deelname aan de Tenniskids Competitie en natuurlijk ook op de hulp van u als ouder.

Nog een vraag? Mail dan naar: [email protected]